Nebbiolo Consulting - HR as a Service
  • Hem
  • Erbjudande
    • HR där ni är...
    • ... och HR dit ni ska
    • Ledarutveckling
    • Distansorganisation
  • In English
  • OM OSS
  • Kontakt
  • Blogg

Vi är färdiga med "hårt men hjärtligt"!

1/11/2017

0 Comments

 
Ingen har undgått stormvågen av offer som talar ut. Som äntligen känt mod och mening att berätta. Det låter lite påklistrat att säga att världen har förändrats en aning, men jag tror just det. Nu är det väldigt få som kan hävda att detta inte är ett stort verkligt problem. Ja, det finns undantag, t ex Leif Mannerström, men jag tror han är i mycket liten minoritet.

​Men viktigast; NU måste saker hända. Vi bär alla ett ansvar att ta tillfället i akt och genomföra verkliga förändringar. 
Bild
Jag ägnar här stort fokus åt restaurangbranschen. Helt enkelt för att problemet är stort och utbrett där, och för att det finns en negativ kultur som på många arbetsplatser är djupt rotad. Vad är det då som måste hända? Om vi ska förändra kultur och beteenden måste flera saker ske parallellt:
  • "Arbetsgivarskap" - företagsledningar behöver se över (ofta börja från ruta 0) rutiner och policys. Det finns sen ett par år tillbaka tydliga arbetsmiljöregler kring just detta. Tröskeln är hög i mindre företag och mindre än hälften har börjat.
  • Ledarskap - hur kan vi driva ett lyhört, stödjande och inkluderande ledarskap med chefer som agerar föredömligt?
  • Medarbetarskap - trygga medarbetare som är inkluderade i ett tydligt sammanhang är ett starkt stöd till ledarskapet och vågar stå upp när något är fel.
  • Arbetsplatskultur - efter oktober 2017 är vi färdiga med att referera till "hårt men hjärtligt". Vi måste sluta skratta åt och börja skratta med. Vi som är på en arbetsplats sätter själv ribban för hur vi vill ha det och skapa en tillåtande-kultur.
Men, säger kanske någon - i ett restaurangkök är det tidspress, perfektion och riskmoment. Ja, så är det, men man kan absolut förena rakt och tydligt ledarskap med öppenhet och ärlighet. Jag har själv haft förmånen att arbeta i såväl restaurangkök som på stridsfartyg som kännetecknats av både tydligt och inkluderande ledarskap.

Slutligen måste jag ändå säga att allt är inte elände. Det finns många väldigt bra arbetsplatser och duktiga ledare. För hotell- och restaurangbranschen såg jag mycket glädjande att arbetsgivareförbundet Visita har tillsammans med de fackliga organisationerna i dagarna lanserat en web-utbildning på just detta tema.

Jag tror inte att vi kan ändra de fyra punkterna ovan var för sig. Vi måste jobba med dem alla parallellt. Låt os komma igång!

​/Magnus
0 Comments



Leave a Reply.

    Author

    Magnus Nanne

    Archives

    Oktober 2019
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016

    Kategorier

    Alla
    Arbetsmiljö
    Design Thinking
    Distansledarskap
    Förändring
    Framtid
    Human Resources
    Kompetensförsörjning
    Kompetenskartläggning
    Kvalitet
    Ledarskap
    Motivation
    Organisation
    Remote Management
    Systematiskt Arbetsmiljöarbete
    Talent Management

    RSS-flöde

EC SÖDERTULL I MALMÖ

Nebbiolo consulting

Nebbiolo Consulting tillför energi, kompetens och erfarenhet inom Leadership Development & Talent Management.

Kontakta oss för förfrågningar inom: 
• HR-tjänster
• Talent Management

• Ledarutveckling
• Remote Management (distansorganisationer)
• Interim Management


Kontakt

Nebbiolo Consulting AB
Södra Vallgatan 5
211 40 Malmö

Sweden
  • Hem
  • Erbjudande
    • HR där ni är...
    • ... och HR dit ni ska
    • Ledarutveckling
    • Distansorganisation
  • In English
  • OM OSS
  • Kontakt
  • Blogg